Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Ένα βιβλίο - οδηγός για εκπαιδευτικούς και ειδικούς παιδαγωγούς

Σε εύλογο χρονικό διάστημα θα εκδοθεί ένα εκπαιδευτικό βιβλίο που έχω γράψει που αφορά την παραγωγή γραπτού λόγου σε επίπεδο παραγράφου για μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου.

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με σκοπό να αποτελέσει εργαλείο για την υποστήριξη και ενίσχυση των μαθητών και μαθητριών με μαθησιακές δυσκολίες στον γραπτό λόγο. Με τη βοήθεια αυτού του βιβλίου, λοιπόν, οι μαθητές θα έχουν την καθοδήγηση που χρειάζονται σχετικά με το πώς πρέπει να σκέφτονται και ποια βήματα πρέπει να ακολουθούν, προκειμένου να γράψουν μια παράγραφο με σωστή δομή, βελτιωμένη έκφραση και επαρκές περιεχόμενο. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά αποκτούν επίγνωση σχετικά με το τι κάνουν και γιατί το κάνουν. Επιλέχθηκε η παραγωγή παραγράφου και όχι ευρύτερου κειμένου, καθώς μια έκθεση αποτελείται από πολλές παραγράφους. Επομένως, η εξάσκηση στη μεμονωμένη παράγραφο ουσιαστικά θα οδηγήσει και στη βελτίωση παραγωγής μεγαλύτερου κειμένου.

Στο 1ο μέρος παρουσιάζεται η παράγραφος: τι είναι, ποια είναι η δομή της, πώς επιτυγχάνεται η συνοχή της παραγράφου με τη χρήση συνδετικών λέξεων και φράσεων. Επιπλέον, αναλύονται οι τρόποι ανάπτυξης της παραγράφου. Έπειτα, μέσα από τα 20 συνολικά φύλλα εργασίας υποδεικνύονται στους μαθητές τρόποι σκέψης, μηχανισμοί και στρατηγικές, ώστε να επεξεργάζονται και να συνθέτουν μια παράγραφο.

Στο 2ο μέρος υπάρχουν 10 φύλλα εργασίας που αποσκοπούν στην παραγωγή μιας παραγράφου. Ως προς το περιεχόμενο χρησιμοποιείται η μέθοδος της ιδεοθύελλας ή αλλιώς του καταιγισμού ιδεών. Ως προς τη δομή δίνεται έτοιμη η οργάνωση της παραγράφου, όπως και η θεματική περίοδος, αλλά και οι συνδετικές φράσεις. Τέλος, για τη βελτίωση της έκφρασης δίνονται κάποιες φράσεις μέσα στις λεπτομέρειες κάθε παραγράφου.

        Η θεματολογία των κειμένων και των φύλλων εργασίας έχει αντληθεί από το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας του Γυμνασίου και του Λυκείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παραγωγή γραπτού λόγου

📝📖📖 Το νέο εκπαιδευτικό μου βιβλίο για την παραγωγή γραπτού λόγου σε επίπεδο παραγράφου είναι διαθέσιμο από τις επιστημονικές εκδόσεις Up...